Vergoeding mogelijk?

Lichen Planus

Lichen Planus (LP) is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid en/of slijmvliezen. Hierbij ontstaan kleine, jeukende, rood tot licht paarse, vlakke bultjes. De huidaandoening heeft vele vormen en komt voor op verschillende plekken van het lichaam. Het is niet besmettelijk of erfelijk.

Wat zijn de symptomen?

  • Rood-paarse bultjes met vlakke bovenkant
  • Fijn vertakte witte lijnen op de huid (Wickhamse striae)
  • Blaren en wondjes
  • Jeuk en/of pijn

Lichen Planus kan voorkomen op de huid, de slijmvliezen of beide tegelijk. Kenmerkend is het zogenoemde Koebner-fenomeen: op plekken waar de huid beschadigd (bijvoorbeeld een kras of wondje) ontstaat een nieuwe lichen planus bultje.

Het ziekteproces is moeilijk te voorspellen, de meeste patiënten genezen binnen twee jaar spontaan (ongeveer 90%). Helaas zijn vooral LP in de mond en genitale LP vaak chronisch. De kale plekken in het haar en beschadigingen van de nagels bij LP op de hoofdhuid en aan de nagels is meestal ook blijvend.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkeld ondergoed om de huid te helpen herstellen.

  • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

  • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

  • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk Intimo helpt bij lichen planus

Wie kan LP krijgen?

De huidaandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Wel komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (2:1).

Lichen planus ontstaat vaak op middelbare leeftijd, zo tussen de 40e en 60e levensjaar. Het komt zelden voor dat de aandoening in de kinderjaren al opspeelt.

Wat is de oorzaak?

Lichen planus kent vele verschillende vormen:

  • LP op de huid (cutane Lichen Planus)
  • LP in de mond (orale Lichen Planus of OLP)
  • Genitale LP
  • LP van de slijmvliezen
  • LP van de hoofdhuid (Lichen planopilaris)
  • LP aan de nagels
  • LP actinicus

Op dit moment is het nog grotendeels onbekend wat precies de oorzaak van de huidaandoening is. Wel zijn er meerdere mogelijke verklaringen. Het is aannemelijk dat lichen planus een auto-immuunziekte is.

Verder zijn er ook dingen die de ziekte mogelijk uitlokken. Zo kan het ook ontstaan na het gebruik van medicatie voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, plaspillen en antimalariamiddelen. Amalgaamvullingen lijken soms ook LP in de mond te veroorzaken.

Als laatst kunnen het Hepatitis C virus, drastische veranderingen in het immuunsysteem en stress ook uitlokkende factoren zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichen planus heeft vele vormen en kan op verschillende plekken van het lichaam zitten, hierdoor is het soms moeilijk te herkennen. Meestal wordt de diagnose gesteld door een specialist. Dit zijn vaak dermatologen, kaakchirurgen of gynaecologen. Meestal wordt het herkent op klinische beeld (lichamelijk onderzoek), maar soms heeft de arts voor de zekerheid een huidbiopt nodig.

Wat is de behandeling?

De behandeling van lichen planus is gericht op klachten verlichting. Wanneer je geen klachten ervaart hoef je ook niet behandeld te worden.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van producten met een ontstekingsremmende werking zoals corticosteroïden (hormoon) zalf en/of calcineurine remmers. Andere behandelingen zijn lichttherapie en vitamine A-preparaten.

Meestal is LP eenmalig, waarbij de symptomen na verloop van tijd verdwijnen en niet meer terugkomen. Ongeveer een op de vijf mensen (20%) krijgt LP voor een tweede keer. Bij sommige mensen blijft de aandoening echter zeer hardnekkig. Dan heb je de chronische vorm. Vooral de behandeling van LP in de mond, lichen planopilaris en genitale LP is moeizaam.

Gebruik DermaSilk Intimo als aanvulling

In het geval van genitale lichen planus kan DermaSilk Intimo ondergoed gebruikt worden als aanvulling op de behandeling. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor lichen planus

Wanneer je lichen planus hebt kunnen wondjes of beschadigingen van de huid leiden tot nieuwe klachten. Het is daarom goed om voorzichtig te zijn met de huid en extra irritatie te voorkomen. Hieronder staan een paar praktische tips.

  • Was met lauw water, douche kort en gebruik geen zeep. Smeer daarna de huid in met vochtinbrengende crème. Als je toch zeep wil gebruiken, neem dan een pH-neutrale zeep of zeep op olie basis.
  • Probeer niet te krabben, maar smeer de plekken in met een vochtinbrengende crème.
  • Vermijd bij de orale vorm scherp, pittig en zuur voedsel. Ook roken en het drinken van alcohol kan klachten uitlokken.
  • Let bij orale LP ook goed op je mond hygiëne, dit is belangrijk voor het onderdrukken van klachten.
  • Bij genitale Lichen planus is het belangrijk de kwetsbare huid te ontzien van externe druk en wrijving. Draag daarom niet te strakke kleding, gebruik een aangepast fietszadel en was de geslachtsdelen zonder zeep.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over lichen planus kun je terecht bij de Lichen Planus Vereniging Nederland of je behandelend arts.