Vergoeding mogelijk?

Bacteriële vaginose

Bacteriën en schimmels komen van nature voor op en in ons lichaam. Samen vormen ze een gevoelig evenwicht. Wanneer de natuurlijke balans van schimmels en bacteriën verstoord is, kunnen bepaalde bacteriën gaan overheersen. Hierdoor ontstaan bacteriële infecties.

Bacteriële infecties kunnen op verschillende plaatsten in en op ons lichaam voorkomen. Op deze pagina vind je meer informatie over (terugkerende) bacteriële vaginose.

Wat zijn de symptomen?

  • Sterk ruikende, plakkerige afscheiding
  • Vaak grijswit of wit van kleur

Ongeveer 50% van de vrouwen met een bacteriële vaginose krijgt klachten. De fluor, ook wel vloed genoemd, ruikt zeer sterk en onaangenaam en wordt door medici vaak als visachtig omschreven.

Bacteriële vaginose is altijd vervelend, maar in sommige gevallen kunnen er ernstigere problemen ontstaan. Vraag daarom advies aan je huisarts als je voor het eerst last hebt van een bacteriële vaginose of wanneer je twijfelt.

Bacteriële vaginose veroorzaakt geen roodheid, zwelling of pijn. Als je deze klachten herkent heb je mogelijk last van een candida infectie. Ga voor de zekerheid even langs bij je huisarts.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkeld ondergoed om de huid te helpen herstellen.

  • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

  • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

  • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk Intimo helpt bij terugkerende bacteriële vaginose

Wie kan een bacteriële vaginose krijgen?

Elke vrouw kan een bacteriële vaginose krijgen. Het is een veel voorkomende oorzaak van vaginale klachten bij seksueel actieve vrouwen.

De kans op een bacteriële vaginose hangt af van de zuurgraad van de vulva en vagina. Een verstoorde zuurgraad geeft bacteriën de gelegenheid om te groeien. De zuurgraad wordt weer beïnvloed door leeftijd en hormoonspiegel. Ook vrouwen met diabetes hebben een verhoogde kans op een bacteriële infectie.

Wat is de oorzaak?

Een bacteriële vaginose ontstaat wanneer de balans tussen verschillende soorten bacteriën en schimmels wordt verstoort. Vaak is het aantal melkzuurbacteriën vermindert en de zuurgraad verstoord. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je medicatie gebruikt die de balans verstoord, bijvoorbeeld antibiotica of corticosteroïden. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door vaginale spoelingen, -deodorant of zeep.

Bacteriële vaginose is geen soa. Ook is het medisch gezien geen besmettelijke aandoening. Praktisch gezien kun je het wel doorgeven aan een vrouwelijke partner, maar alleen wanneer zij ook een verstoorde schimmel- en bacterie balans heeft.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt de eerste keer meestal gesteld door de huisarts. Meestal wordt het herkent op klinische beeld (lichamelijk onderzoek), maar soms heeft de arts voor de zekerheid een beetje van de afscheiding nodig. Deze kan hij of zij onder de microscoop onderzoeken of naar het laboratorium opsturen.

Wat is de behandeling?

Bacteriële vaginose kan vanzelf overgaan. Als je veel of vaak klachten ervaart kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Meestal zal dit metronidazol zijn. Dit medicijn kan alleen niet gebruikt worden wanneer je zwanger bent. Ook kan het praktische problemen geven bij borstvoeding. Bespreek dit met je huisarts.

Mannelijke partners hoeven niet mee behandeld te worden, bij vrouwelijke partners kan het wel handig zijn. Dit omdat een bacteriële vaginose kan worden doorgegeven wanneer de vrouwelijke partner ook een disbalans heeft in het natuurlijke evenwicht.

Vul de behandeling aan met DermaSilk Intimo

DermaSilk Intimo ondergoed kan gebruikt worden als aanvulling op de behandeling wanneer je last hebt van terugkerende bacteriële vaginoses. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen.

De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor bacteriële vaginose

Bij een bacteriële vaginose is het belangrijk dat de huid de normale balans van bacteriën en schimmels terugkrijgt. Hieronder vindt je een paar tips.

  • Spoel bij het douchen alleen met lauwwarm water. Dat is voldoende, omdat de binnenkant van de vulva en vagina zichzelf reinigt.
  • Gebruik geen vaginale douches, -spoelingen, zeep of -deodorant. Ook vaginale probiotica of vitamine C helpen niet. Deze producten kunnen de slijmvliezen juist meer irriteren, waardoor bacteriën nog makkelijker kunnen groeien.
  • Vermijd vaginale seks zolang de vagina droog is. Neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik zo nodig (neutraal) glijmiddel.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap of raadpleeg je eigen huisarts.