Psoriasis
Psoriasis is een veelvoorkomende chronische aandoening. Het is een huidziekte die het meest zichtbaar is op de huid, maar kan ook inwendig voorkomen. De ziekte is niet besmettelijk, maar kan wel erfelijk zijn.
Hoe herken je psoriasis?
- Mensen die lijden aan de ziekte beschrijven psoriasis vaak als witte vlekken op de huid. Maar eigenlijk zijn het scherpbegrensde, rode vlekken. Hier zitten overal witte schilfers doorheen
- Witte of zilverkleurige, droge, glanzende schilfers
- Jeuk
- Putjes, gelige verkleuring van nagels
- Loslaten van de nageluiteinden
- Rode, gezwollen, pijnlijke gewrichten die warm kunnen aanvoelen
- De scherpbegrensde rode vlekken zijn het meest kenmerkend voor psoriasis. De plekken kunnen klein of groot zijn. Soms vloeien ze samen tot een grotere plek.
Er zijn vele soorten psoriasis. Deze worden opgedeeld naar locatie op de huid.
De meest voorkomende, is de plaque psoriasis. Het kenmerkt zich door rode, verhoogde plekken op de huid bedekt met zilverachtige schubben. Deze plekken, worden ook wel plaques genoemd. Ze komen vaak voor op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.
Bij weer andere vormen van psoriasis komen de plekken voor op bijvoorbeeld de onderrug, handpalmen en voetzolen en nagels.
Tip: DermaSilk helpt de huid bij psoriasis herstellen.
Hoe ontstaat psoriasis?
Psoriasis ontstaat vaak op de huid. Onze huid vernieuwt voortdurend, ongeveer elke 26 dagen. Oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De oude cellen schilferen dan af. Hier merk je normaal gesproken niks van.
Bij psoriasis is deze cyclus verstoord. Het proces gaat abnormaal snel, ongeveer elke 6 dagen. Hierdoor wordt de schilfering zichtbaar. Daarnaast zijn er ontstekingen van de huid.
Naast de huid, kunnen ook nagels en gewrichten worden aangedaan door de aandoening.
Verder zijn er aanwijzingen dat de ziekte ook inwendige effecten kan hebben. Zo lijken psoriasis patiënten een verhoogd risico te hebben op hart- en vaatziekten.
Psoriasis wordt vaak opgedeeld in twee typen. Dit is gebaseerd op de leeftijd waarin de ziekte zich uit. Type 1 wordt vroege onset psoriasis genoemd. Dit type ontstaat vóór het 40ste levensjaar. Dit is de meest voorkomende type (75% van de gevallen). Type 2 wordt late onset psoriasis genoemd en ontstaat dus na het 40ste levensjaar.
Wat is de oorzaak van psoriasis?
De oorzaak van de huidaandoening is slechts deels bekend. Er is namelijk een erfelijke component dat de kans op psoriasis vergroot. Toch kunnen ook mensen zonder dit erfelijke component de ziekte krijgen.
Er zijn vele uitlokkende factoren die psoriasis lijken te veroorzaken en verergeren:
- Verwonding of drukplekken op de huid
- Infectieziekten en bacteriële infecties
- Stofwisselingsziekten
- Hormonale factoren
- Griep, keelontstekingen (met streptokokken)
- Alcoholgebruik
- Roken
- Bepaalde medicatie
- Daarnaast zijn er aanwijzingen dat overgewicht bijdraagt aan de ernst van de psoriasis.
Hoe kun je psoriasis behandelen?
De behandeling van psoriasis is gericht op het onderdrukken van de ontstekingsreactie, maar het neemt de oorzaak niet weg. De aandoening zal daarom ook nooit helemaal en permanent verdwijnen. Patiënten met zeer matige klachten hebben daarom ook vaak geen medische behandeling nodig.
Er bestaan diverse behandelmethoden, zowel voor uitwendig als inwendig gebruik. Lokale middelen, zoals corticosteroïdenzalf of -crème en vitamine D-preparaten, vormen een optie. Daarnaast kan laser- of lichttherapie worden toegepast.
Inwendige behandelingsvormen worden vaak pas als laatste redmiddel ingezet, met name bij ernstige en uitgebreide vormen van psoriasis. De dermatoloog is het best in staat om te beoordelen welke behandeling geschikt is.
Vul de behandeling aan met DermaSilk
Als extra aanvulling op de behandeling kun je daarom DermaSilk medische verbandkleding gebruiken. Het helpt de beschadigde huid herstellen.
Bij psoriasis is het van belang dat de huid niet nog (verder) beschadigd. Mede omdat hierdoor kunnen nieuwe psoriasisplekken ontstaan op plaatsen waar de huid is beschadigd (het Koebner-fenomeen). DermaSilk kleding helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen. De stof heeft een antibacteriële werking en doodt schimmels en bacteriën, zodat deze de beschadigde huid niet kunnen indringen.
De stof werkt als een extra huidlaag die beschermt tegen mogelijke verwondingen door krabben. De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Zo krijgt de huid de kans zich te herstellen.
De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.
Last van psoriasis?
DermaSilk helpt je huid herstellen.