Vergoeding mogelijk?

Prurigo nodularis

Prurigo nodularis is een chronische huidaandoening. Het is zeldzaam en wordt gekenmerkt door hevig jeukende bulten. De ziekte wordt soms ook prurigo van Hyde of prurigo nodularis Hyde genoemd. Wanneer de aandoening ontstaat door atopisch eczeem wordt het prurigo van Besnier genoemd. De aandoening is niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen?

  • Ronde, vast aanvoelende bulten die symmetrisch zijn gerangschikt
  • Zeer hevige jeuk, vaak omschreven als ondragelijk
  • Ruwe, droge huid

Het meest kenmerkende aan prurigo nodularis zijn de bulten. Ze zitten meestal op armen en benen. Soms zitten ze op de romp. Het gelaat, de handpalmen en voetzolen zijn meestal niet aangedaan. De bulten zijn vaak opengekrabd en jeuken hevig. Deze jeuk is vrijwel continu aanwezig en wordt vaak omschreven als ondragelijk, wat kan leiden tot depressies.

Wanneer de bulten opkomen zijn ze vaak rood. Daarna worden ze paarse, grijsblauwe of bruinig van kleur. De opengekrabde plekken leiden vaak tot littekens. De bulten kunnen in de loop der jaren komen en gaan, het is namelijk een chronische aandoening.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkelde medische verbandkleding om de huid te helpen herstellen.

Prurigo nodularis op arm
  • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

  • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

  • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk verbandkleding helpt bij prurigo nodularis

Wie kan het krijgen?

Iedereen kan de aandoening krijgen. Vaak begint het op middelbare leeftijd. Toch kunnen ook kinderen last krijgen van de jeukende bulten.

De aandoening wordt vaker waargenomen bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

De precieze oorzaak van de huidaandoening is nog onbekend. De ziekte komt vaak voor bij mensen die een atopische aanleg hebben. Hierbij reageert het lichaam sneller op stofjes (allergenen) waarna een ontstekingsreactie ontstaat. Andere factoren kunnen ook een rol spelen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Stress, emotionele spanning
  • Huidbeschadigingen, een insectenbeet of ontsteking van de huid
  • Neurologische factoren
  • Inwendige ziektes, zoals bloedarmoede, coeliakie en AIDS/hiv
  • Een verminderd afweersysteem van de huid

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door de huisarts of dermatoloog. Meestal wordt het herkent op klinische beeld (lichamelijk onderzoek) en op grond van jeukklachten. Soms kan de arts kiezen voor aanvullend onderzoek om andere ziektes uit te sluiten. Dit kan gaan om bloedonderzoek, huid-biopt of allergieonderzoek.

Wat is de behandeling?

Prurigo nodularis is erg lastig te behandelen. Vaak valt het resultaat tegen en kan de aandoening in alle hevigheid terugkomen. Het belangrijkste is de jeuk-krab cyclus, deze moet doorbroken worden. Hierbij ligt de aandacht op het verminderen van de jeuk, daarnaast moet de patiënt proberen niet te krabben. Dit is een hele uitdaging.

Vaak wordt er voor een basis crème of zalf gekozen. Meestal is dit een crème of zalf die de huid verzorgt en beschermd door het vochtgehalte te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is ALHYDRAN.

Daarnaast worden vaak lokale middel gebruik. Enkele voorbeelden zijn corticosteroïden, vloeibare stikstof of teerzalf. Verder wordt soms gekozen voor antihistamine of systemische medicatie. Voor de verlichting van sommige klachten wordt ook lichttherapie toegepast.

Vul de behandeling aan met DermaSilk

Naast het verminderen van jeuk is het ook zeer belangrijk dat je niet krabt. Dit is ontzettend lastig, maar DermaSilk verbandkleding kan je hierbij helpen. Jeuk kan verergerd worden door het dragen van irriterende, ruwe textielsoorten zoals wol. Daarnaast is het belangrijk dat de huid kan ademen door de kleding. Synthetische materialen kunnen broeierig zijn, hierdoor kan jeuk erger worden.

DermaSilk kleding helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen. De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Daarnaast laat de stof de huid ademen.

De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor prurigo nodularis

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om zo min mogelijk jeuk te veroorzaken.

  • Smeer je basis crème of zalf regelmatig. De verzorging van de droge huid is erg belangrijk in het bestrijden van jeuk. Het is beter om vaker dunne laagjes aan te brengen dan bijvoorbeeld twee keer een dikke laag.
  • Douche kort, niet te warm en niet te vaak. Water droogt de huid uit. Gebruik daarbij ook zo min mogelijk zeep. Probeer na het douchen de huid droog te deppen en niet te wrijven.
  • Kleed je niet te warm. Warmte kan de huid irriteren. Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar je wasmiddel/verzachter. Welke het beste werkt is persoonlijk.
  • Probeer krabben zo veel mogelijk te voorkomen. Houd je nagels kort. Als je jeuk hebt kun je op de huid kloppen. Probeer ook je aandacht te verleggen door ontspanningsoefeningen of je te focussen op iets anders.
  • Dek de nagels ‘s nachts af, zodat je niet ongemerkt kunt krabben. Je zou hiervoor handschoenen kunnen gebruiken, zoals de DermaSilk Verbandhandschoenen.
  • Vermijd stress en emotionele spanning. Heb je last van emotionele spanning? Praat er over met een psycholoog.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over prurigo nodularis kun je terecht bij je eigen behandelend arts.

Meer over DermaSilk