Vergoeding mogelijk?

Acne

Acne, kort voor acne vulgaris, is de medische benaming voor jeugdpuistjes. Het ontstaat meestal op plekken van het lichaam waar de huid de meeste talgkliertjes heeft, zoals gezicht, borst en rug. Acne is één van de meest voorkomende huidproblemen. De een heeft er meer last van dan de ander. Het hebben van de aandoening heeft niks te maken met slechte hygiëne en het is niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen?

 • Mee-eters (comedonen)
 • Puistjes (pustels)
 • Rode bultjes (papels)
 • Onderhuidse ontstekingen (noduli)

Acne uit zich meestal in het gezicht, op de rug of borst. Meerdere lichaamsdelen kunnen tegelijkertijd worden aangedaan.  Eventueel kunnen er door hevige ontstekingen of door veelvuldig uitknijpen van puistjes ook littekens ontstaan.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkelde medische verbandkleding om de door acne beschadigde huid te helpen herstellen.

acne
 • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

 • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

 • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk verbandkleding helpt bij acne

Wie kan het krijgen?

Bijna iedereen krijgt in de puberteit last van acne. Meestal is dit tussen de leeftijd 12 en 25 jaar. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen. Een bijzondere, zeer hevige vorm van acne is acne conglobata. Deze vorm komt vaker voor bij mannen en uit zich meestal na het twintigste levensjaar.

Vormen van acne kunnen ook eerder of later ontstaan. Enkele vormen hiervan zijn baby-acne en volwassenen acne (ance tarda). Op latere leeftijd hebben vaker vrouwen dan mannen last van acne.

Wat is de oorzaak?

Acne is een verstopping of ontsteking van de talgklieren en de huid eromheen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne. De meest prominente factor is de hormoonhuishouding.

In de pubertijd veranderd de huid en talg productie onder invloed van hormonen. Er wordt meer talg geproduceerd en de afvoergangen van de talgklieren wordt nauwer. Hierdoor ontstaan ophopingen en verstoppingen.

Mee-eters zijn erg kenmerkend voor acne. Ze ontstaan door talgophopingen en bijkomende vetzuren. Er zijn twee soorten mee-eters. oppervlakkige, open, zwarte mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten, witte mee-eters (witte comedonen).

De talgklier kan erg opzetten door de opgehoopte talg en de irriterende vetzuren. Uiteindelijk kan de klier scheuren. Hierdoor komen de irriterend stoffen onder de huid terecht, waarnaar het gaat ontsteken. Dit veroorzaakt rode pukkels en puistjes.

Sommige vormen van acne kunnen worden veroorzaakt door factoren van buitenaf. Vaak gaat het dan om stoffen die de talgklieren doen verstoppen. Hierbij kun je denken aan bepaalde cosmetica, maar ook oliehoudende of chemische producten die gebruikt worden bij sommige beroepen.

Daarnaast kan ook druk en wrijving acne verergeren. Denk hierbij aan de banden van een helm. Tenslotte zijn er ook geneesmiddelen die acne kunnen veroorzaken of verergeren.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat acne wordt veroorzaakt door weinig wassen, stress, voedsel, vitamine tekort (vitamine e), roken of transpiratie.

540x360px.Consult

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Acne is vrij makkelijk te herkennen door een huisarts. Dit gebeurt dan ook meestal op klinische beeld (lichamelijk onderzoek). Verder onderzoek is vaak niet nodig. Op basis van de hoeveelheid pukkels en puistjes, de uitgebreidheid en eventuele littekens, wordt de acne beoordeeld als mild, matig of ernstig. De huisarts kan je eventueel door sturen naar een dermatoloog.

Wat is de behandeling?

Er zijn meerdere behandelmethodes om de acne te verminderen. Toch blijft het een chronisch probleem dat vanzelf overgaat. Welke methode het meest geschikt is ligt aan de symptomen die de patiënt heeft. Meestal is het effect pas zichtbaar na 1 tot 3 maanden.

De methodes bestaan uit twee groepen: middelen om te smeren en middelen om te slikken. Enkele voorbeelden van middelen om te smeren zijn Benzoylperoxide, Tretinoïde, Adapaleen en lokale antibiotica. Voorbeelden van middelen om te slikken zijn antibiotica, de anticonceptiepil en Isotretinoïne (Roaccutane).

Let op! Aan een aantal van deze middelen hangen gezondheidsrisico’s. Bespreek deze goed met de behandeld arts voordat je deze begint te gebruiken.

Vul de behandeling aan met DermaSilk

Als extra aanvulling op de behandeling kun je DermaSilk Medische verbandkleding gebruiken. Bij acne is het belangrijk dat de huid tot rust kan komen en kan blijven ademen. Warmte en wrijving kunnen acne verergeren. Daarnaast is het belangrijk om bacterie groei tegen te gaan om infecties te verminderen.

DermaSilk kleding helpt de huid tot rust te komen. De stof werkt als een extra huidlaag die beschermd tegen mogelijke verwondingen door krabben. De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Daarnaast heeft de kleding een antibacteriële werking.

De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips tegen acne

Wanneer je last hebt van acne zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de huid te laten herstellen.

 • Laat de huid met rust. Dep de natte huid droog. Ga niet overmatig wassen, wrijven of masseren. Dit zorgt alleen voor irritatie waardoor de acne verergerd. Ga ook niet aan je acne krabben, peuteren of knijpen. Dit kan lelijke littekens veroorzaken.
 • Ga niet te veel in de zon. Enig zonlicht kan acne tijdelijk verminderen, maar er zitten risico’s aan zonlicht. Bescherm je huid daarom goed tegen de zon, vooral als je bepaalde behandelingen ondergaat (isotretinoïne en bepaalde antibiotica).
 • Door het gebruik van middeltjes tegen acne kan een droge huid ontstaan. Smeer daarom de huid in met een niet te vette, hydraterende crème. Vette crèmes kunnen juist puistjes stimuleren.
 • Gebruik make-up waarbij de huid kan blijven “ademen”. Meestal zijn deze producten op waterbasis. Zorg dat je de make-up op de juiste manier aanbrengt en reinig elke dag goed.
 • Sommige medicijnen kunnen zorgen voor meer acne. Dit zijn onder andere androgenen, anabole steroïden en cortison, maar ook lithiumzouten, jodide en danazol. Overleg met je huisarts of er eventueel een alternatief is voor het middel dat je gebruikt.
 • Er is niet genoeg bewijs dat voedsel een rol speelt bij het krijgen of verergeren van acne. Het is daarom niet nodig om een dieet te volgen. Wel zou je bij jezelf kunnen na gaan of de acne verergerd door sommige voedingsmiddelen en deze vermijden.
 • Als je mentaal leid onder het hebben van acne, zoek dan hulp. Praat er over met je huisarts, die kan je eventueel doorsturen voor psychologische hulp.
 • Tenslotte, schakel niet steeds tussen geneesmiddelen. Als één middel niet werkt, is het vaak verstandiger om er nog een geneesmiddel aan toe te voegen. Acne wordt namelijk vaak veroorzaakt door meerdere factoren, waardoor combinatie behandelingen nodig zijn.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over acne kun je terecht bij het patiëntenplatform van de NVOG of je eigen behandelend arts.

Meer over DermaSilk