Vergoeding mogelijk?

Schimmelinfectie

In ons lichaam en op onze huid leven bacteriën en schimmels in een natuurlijk evenwicht. Zij helpen ons gezond te blijven. Maar soms wordt het evenwicht verstoord. Op dat moment kunnen bepaalde schimmels gaan overheersen. Er ontstaat een schimmelinfectie.

Schimmelinfecties kunnen op verschillende plekken in het lichaam voorkomen, vooral op warme vochtige plekken. Op deze pagina vind je meer informatie over (terugkerende) genitale schimmelinfecties. Deze infecties worden meestal veroorzaakt door de Candida albicans, ook wel kortweg candida genoemd.

Wat zijn de symptomen?

 • Jeuk aan de eikel, schaamlippen en/of in de vagina
 • Pijnlijke, rood opgezwollen slijmvliezen
 • Branderig en pijnlijk gevoel tijdens plassen of vrijen

Een vaak voorkomende klacht van een schimmelinfectie is jeuk aan de eikel, de schaamlippen en/of in de vagina. Daarnaast hebben de meeste vrouwen last van witte, soms brokkelige-yogurtachtige vaginale afscheiding, ook wel fluor. Deze fluor is geurloos.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkeld ondergoed om de huid te helpen herstellen.

540x360px.schimmelinfectie
 • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

 • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

 • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk Intimo helpt bij terugkerende schimmelinfecties

Wie kan een schimmelinfectie krijgen?

Iedereen kan een genitale schimmelinfectie krijgen. Het komt wel vaker voor bij vrouwen.

Bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. De aandoening kan voorkomen op elke leeftijd.

Wat is de oorzaak?

In het geval van candida, kan het eten van suikers een rol spelen. Candida heeft namelijk suiker nodig om te kunnen groeien. Hoe meer suiker je eet, hoe meer kans je hebt op een candida infectie. Mensen met diabetes hebben ook meer kans op een candida infectie.

Daarnaast kunnen schimmels goed gedijen wanneer het afweersysteem minder goed werkt, bijvoorbeeld wanneer je een antibiotica kuur hebt genomen, bepaalde medicatie slikt of veel stress hebt. Schimmelinfecties worden meestal niet veroorzaakt door slechte hygiëne. In tegendeel zelfs, wassen met zeep en speciale spoelingen kunnen de huid en slijmvliezen irriteren waardoor de schimmel de kans krijgt te groeien.

Bij vrouwen met terugkerende schimmel (candida) infecties is er vaak sprake van vaste periode waarin de infectie terugkomt. Meestal een vaste week in de menstruatie cyclus. In het geval van  candida komt dit omdat de schimmel goed groeit op momenten wanneer het oestrogeenpeil hoog is. Dit is ook de rede waarom candida infecties vaak voorkomen bij zwangere vrouwen.

Schimmelinfecties zijn geen seksueel overdraagbare ziekte. Ook worden ze in de medische wereld niet gezien als een besmettelijke ziekte. Toch kunnen de meeste schimmels wel smetten waardoor er nieuwe plekken ontstaan. Ook kan het worden overgedragen, maar alleen als je partner ook een zwakker afweersysteem heeft.

vergoeding

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt de eerste keer meestal gesteld door de huisarts. Vaak kan de diagnose gesteld worden op basis van de klachten, de soort afscheiding en een klinisch (lichamelijk) onderzoek van het slijmvlies.

Bij terugkerende klachten wordt er soms een kweek afgenomen. Soms is er verder onderzoek nodig naar de onderliggende problemen.

Wat is de behandeling?

Schimmelinfecties gaan vaak vanzelf over. Als je veel of vaak last hebt van een schimmelinfectie kan de huisarts medicijnen voorschrijven of je kunt deze zelf kopen zonder recept. Het gaat dan vaak om een vaginale capsule of crème. In sommige gevallen kunnen orale (om te slikken) tabletten worden voorgeschreven.

Let wel goed op welke medicatie je gaat gebruiken. Niet alle antischimmelmiddelen kunnen gecombineerd worden met andere medicatie. Overleg daarom eerst met de huisarts of apotheker en lees de bijsluiter goed door.

In het geval van terugkerende schimmelinfecties kan de huisarts kuren voorschrijven ter preventie.

Vul de behandeling aan met DermaSilk Intimo

DermaSilk Intimo ondergoed kan gebruikt worden voor terugkerende schimmelinfecties als aanvulling op de behandeling. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor terugkerende vaginale candida infecties

Bij een schimmelinfectie is het belangrijk dat de natuurlijke huidflora (bacteriën en schimmels) weer in balans komt. Hieronder vindt je een paar tips.

 • Was de intieme zone met alleen lauwwarm water. Gebruik geen zeep, want dat verstoord de balans.
 • Gebruik geen speciale spoelingen, zeep, deodorant of andere middelen. De huid en slijmvliezen kunnen hierdoor irriteren. Bij irritatie krijgen schimmels juist de kans om te groeien. Er is ook geen bewijs dat deze middelen helpen.
 • Vermijd vaginale seks zolang de vagina droog is. Neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik zo nodig (neutraal) glijmiddel.
 • Gebruik geen inlegkruisjes of tampons. Inlegkruisjes zorgen voor een warme en vochtige omgeving. Hier groeien schimmels erg snel. Tampons zuigen de goede bacteriën op, terwijl deze juist nodig zijn om de schimmels te bestrijden.
 • Draag geen strings of polyester ondergoed. Stings kunnen schuren op de huid, waardoor wondjes kunnen ontstaan. In wondjes kunnen schimmels juist goed groeien. Polyester ondergoed ademt niet, waardoor een vochtige, warme ruimte ontstaat.
 • Let op met scheren, of liever scheer je schaamhaar niet. De kleine wondjes die ontstaan zijn een voedingsbodem voor schimmel.
 • Verder kan het goed zijn om je voeding (tijdelijk) aan te passen. Eet bijvoorbeeld genoeg groente en stop met het eten van gluten en melkproducten. Dit kan helpen voor een goede balans in de schimmels en bacteriën.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap of raadpleeg je eigen huisarts.