Vergoeding mogelijk?

Lichen simplex chronicus

Lichen simplex chronicus is een chronische huidaandoening. De huid kan verdikken, schilferen en/of verkleuren. De huid jeukt en doet soms pijn. De huidaandoening is niet besmettelijk of erfelijk, maar je kunt er wel een aanleg voor hebben.

Wat zijn de symptomen?

 • Zeer hevige, dwangmatige jeuk
 • Pijn van de huid
 • Ontstekingen, verdikkingen en verkleuringen
 • Bultjes, wondjes en schilfers

Lichen simplex chronicus betekent letterlijk “lang bestaande verharding van de huid”. De huidlijnen worden zichtbaarder of grover. Ook kan er haarverlies optreden op de gebieden met haar.

De afwijking is vaak te vinden op plekken die makkelijk te bereiken zijn, zoals de nek, het hoofd, de achterzijde van de arm, geslachtsdelen (balzak bij de man, buitenste schaamlippen bij de vrouw), het scheenbeen, dijbenen en aan de enkel.

De klachten van lichen simplex chronicus kunnen een grote invloed hebben op je emotionele welzijn.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkeld ondergoed om de huid te helpen herstellen.

540x360px.Lichen.Simplex
 • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

 • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

 • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk Intimo helpt bij lichen simplex chronicus

Wie kan lichen simplex chronicus krijgen?

De huidaandoening komt voor bij vrouwen en mannen. Het komt wel regelmatiger voor bij vrouwen dan bij mannen.

Daarbij treedt het opvallend vaker op bij mensen met een donkere huidskleur.

Meestal begint de aandoening bij mensen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Het is ongebruikelijk voor kinderen om lichen simplex chronicus te hebben.

Wat is de oorzaak?

Over het algemeen ontstaat de huidaandoening door dwangmatig krabben en wrijven. Soms is er vooraf een oorzaak geweest voor de jeuk, zoals eczeem, een droge huid of een schimmelinfectie.

Maar ook stress, spanning en andere psychologische factoren zijn vaak de oorzaak van lichen simplex chonicus. Tijdens een emotionele stressvolle periode ervaart de patiënt meestal ergens ‘jeuk’. Door hier aan te krabben ontstaan er huidbeschadigingen en bultjes. Dit jeukt opnieuw waardoor de patiënt weer een krabneiging krijgt. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

540x360px.Consult

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt vaak gesteld door een dermatoloog. Lichen simplex chronicus wordt meestal pas gesteld als andere aandoeningen zijn uitgesloten (bijvoorbeeld psoriasis, lichen sclerosus of lichen planus en schimmelinfectie). Meestal wordt lichen simplex chronicus vastgesteld met het blote oog en op grond van de jeukklachten. Soms heeft de arts voor de zekerheid een huidbiopt nodig.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het herstellen van de beschadigde huid en het doorbreken van de vicieuze cirkel. De huid kan worden ingesmeerd met een vette of hydraterende zalf (bijvoorbeeld ALHYDRAN) waardoor deze niet uitdroogt. Dit voorkomt dat de huid meer gaat jeuken.

Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van ontstekingsremmende crème of zalf, zoals corticosteroïden zalf. Ook zijn injecties met corticosteroïden en lichttherapie soms een optie.

Toch blijft de vicieuze cirkel doorbreken de belangrijkste behandeling. Dit is ongelofelijk moeilijk, maar niet meer krabben en wrijven is de enige manier om herstel te behouden. Hiervoor zijn speciale trainingen, maar een psycholoog raadplegen kan ook zeer goed helpen.

Gebruik DermaSilk Intimo als aanvulling

In het geval van lichen sclerosus simplex aan de geslachtsdelen kan DermaSilk Intimo ondergoed gebruikt worden als aanvulling op de behandeling. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor lichen simplex chronicus

Het is belangrijk dat de huid rust krijgt om te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om de huid zo min mogelijk te irriteren. De huidaandoening kan namelijk weer opvlammen, de klachten komen dan terug.

 • Kleed je zelf niet te warm aan. Warmte kan jeuk veroorzaken.
 • De huid koelen, kan jeuk tijdelijk verminderen.
 • Probeer in plaats van krabben de huid in te smeren of zacht op de huid te kloppen.
 • Houd je nagels kort zodat je niet in de huid kunt ‘graven’.
 • Zorg ervoor dat je ook niet in de gelegenheid bent om onbewust te krabben. Bescherm de huid, met bijvoorbeeld kleding of een pleister.
 • Als je merkt dat psychologische factoren een oorzaak zijn, zoek dan hulp bij een (medisch) psycholoog. De (huis)arts kan je hier naar doorverwijzen.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over lichen simplex chronicus kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie of je behandelend arts.