Vergoeding mogelijk?

Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus is een chronische huidziekte. Vaak gaat de ziekte gepaard met ontstekingen van de huid. De aangetaste huid wordt langzaam minder soepel, waardoor deze strak aanvoelt en wittig wordt van kleur. LS is niet besmettelijk en ook niet erfelijk.

Wat zijn de symptomen?

  • Witte, scherp begrensde, soms glanzende plekken op de huid rond de geslachtsorganen en anus
  • Verdikking of verdunning van de huid
  • Strak aanvoelende huid
  • Jeuk en pijn aan de geslachtsdelen
  • Pijn rond de geslachtsorganen en anus tijdens het urineren of de ontlasting
  • Kloofjes, wondjes, blaren en bloeduitstortingen
  • Dyspareunie, pijn kort voor, tijdens en/of kort na de geslachtsgemeenschap
  • Slaapproblemen

Er is vaak een ‘8-figuur’ zichtbaar wanneer zowel de anus als vulva is aangetast. Doordat de huid steeds minder soepel wordt, kan littekenweefsel en vergroeiing ontstaan. Bij vrouwen kan dit leiden tot verlies van de vulvaire architectuur. De clitoris kan onder het voorhuidje worden ‘begraven’. De clitoris kan worden aangetast waardoor een verminderd of zelfs een pijnlijk gevoel kan ontstaan tijdens het vrijen.

Ook de binnenste schaamlippen kunnen gaan verkleven, kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen. De veranderingen aan de vulva kunnen leiden tot een vernauwing van de ingang van de vagina. Dit kan seksuele klachten veroorzaken.

Bij mannen kan door LS moeite ontstaan bij het terugtrekken van de voorhuid. Daarnaast kan de plasbuis vernauwen waardoor urineren moeilijker wordt.

De klachten die ervaren kunnen worden door de huidaandoening verschillen per persoon. Ook de intensiteit van de klachten kunnen wisselen van geen klachten tot zeer ernstige problemen.

Het hebben van lichen sclerosus geeft vaak ook een grote emotionele belasting. Er is nog veel schaamte, waardoor niet iedereen naar de huisarts gaat. Toch is het erg belangrijk om de klachten te bespreken met je (huis)arts.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkeld ondergoed om de huid te helpen herstellen.

  • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

  • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

  • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk Intimo helpt bij lichen sclerosus

Wie kan LS krijgen?

De ziekte komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Toch komt lichen sclerosus ongeveer tien keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wanneer de ziekte zich uit is bij iedereen verschillend. Meestal wordt het ontdekt tussen het 45e en 60e levensjaar, terwijl het bij sommigen al begint als kind.

540x360px.Lichen.Sclerosus

Wat is de oorzaak?

Lichen sclerosus kan overal op de huid voorkomen. Vaak wordt de huid rond de geslachtsdelen en de anus aangedaan, maar het kan ook voorkomen in de mond, op de romp en in sommige gevallen op de schedel, handen en voeten. Het is op dit moment nog niet bekend wat de oorzaak is van de huidziekte. Men denkt dat hormonen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte, maar er zijn ook aanwijzingen dat het een auto-immuunziekte is. Vooralsnog is geen van beide oorzaken aangetoond.

shutterstock_382456747

Lichen sclerosus levensverwachting

Als je op volwassen leeftijd de ziekte ontwikkeld zal deze niet spontaan genezen. Helaas bestaat er op dit moment geen definitief genezende behandeling. Je zult dus de rest van je leven medische zorg nodig hebben.

Daarnaast is het voor vrouwen ook verstandig om elk jaar voor controle terug te komen bij de gynaecoloog of dermatoloog. Tevens wordt zelf regelmatig de aangedane huid controleren op veranderingen geadviseerd. Bij ongeveer 5 op de 100 vrouwen met LS ontstaat namelijk een vorm van huidkanker.

Bij jonge kinderen is lichen sclerosus niet altijd een chronische ziekte. Bij veel kinderen verdwijnen de klachten uiteindelijk wanneer zij in de pubertijd komen. Ongeveer 65% van de jonge meisjes heeft dan geen klachten meer.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door de gynaecoloog (soms in samenwerking met de dermatoloog). Meestal wordt lichen sclerosus herkent op klinische beeld (lichamelijk onderzoek), maar soms heeft de arts voor de zekerheid een huidbiopt nodig.

540x360px.Consult

Wat is de behandeling?

Over het algemeen bestaat de behandeling uit het smeren van corticosteroïd (hormoon-) zalf. Deze zalf wordt voorgeschreven door de gynaecoloog. Daarbij ontvang je een smeerschema. Hoe vaak en met welke zalf je moet smeren hangt af van de klachten die je hebt.

Naast de hormoonzalf wordt vaak een ondersteunende, vette zalf voorgeschreven.

Bij ernstige vergroeiing kan een operatieve ingreep worden gedaan. Of dit mogelijk is, is heel afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Gebruik DermaSilk Intimo als aanvulling

Als extra aanvulling op de behandeling kun je DermaSilk Intimo producten gebruiken. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor lichen sclerosus

Wanneer je lichen sclerosus hebt kunnen wondjes of beschadigingen van de huid leiden tot nieuwe klachten. Het is daarom goed om voorzichtig te zijn met de huid en extra irritatie te voorkomen. Hieronder staan een paar praktische tips.

  • Draag zo min mogelijk strakke kleding (broeken, panty’s of leggings).
  • Gebruik neutrale middelen om de huid mee schoon te maken. Deze zijn parfum-vrij.
  • Probeer alleen zeep of shampoo te gebruiken wanneer dit nodig is en doe dit zo kort mogelijk (aan het einde). Neem geen bubbelbad en gebruik geen geparfumeerde zeep.
  • Blijf niet onnodig lang in een nat badpak, gym- of balletkleding rondlopen.
  • Gebruik geen wasverzachter voor de kleding.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over lichen sclerosus kun je terecht bij de Stichting Lichen Sclerosus Nederland, het patiëntenplatform van de NVOG of je eigen behandelend arts.