Vergoeding mogelijk?

Candida infectie

Candida is een gist (schimmel) dat van nature in ons lichaam voor komt. Wanneer de natuurlijke balans van schimmels en bacteriën verstoord is, kan deze gaan overheersen. De gist groeit uit tot een schimmel die een schimmelinfectie veroorzaakt.

Candida infecties kunnen op verschillende plekken in het lichaam voorkomen, vooral op warme vochtige plekken. Op deze pagina vind je meer informatie over (terugkerende) genitale candida infecties.

Wat zijn de symptomen?

 • Jeuk
 • Rode, gezwollen, pijnlijke slijmvliezen
 • Branderig en pijnlijk gevoel bij plassen of vrijen

Kenmerkend voor een candida infectie is jeuk in de vagina, eikel en/of aan de schaamlippen. Verder hebben de meeste vrouwen last van witte, soms brokkelige-yogurtachtige vaginale afscheiding. Deze afscheiding is geurloos.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkeld ondergoed om de huid te helpen herstellen.

540x360px.Candia
 • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

 • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

 • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk Intimo helpt bij terugkerende candida

Wie kan een Candida infectie krijgen?

Iedereen kan een genitale candida infectie krijgen. Het komt wel vaker voor bij vrouwen.

Bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met een vaginale candida infectie. De aandoening kan voorkomen op elke leeftijd.

Wat is de oorzaak?

Candida heeft suiker nodig om te kunnen groeien. Hoe meer suiker je eet, hoe meer kans je hebt op een candida infectie. Daarnaast kan candida goed gedijen wanneer het afweersysteem minder goed werkt, bijvoorbeeld wanneer je een antibiotica kuur hebt genomen, bepaalde medicatie slikt of veel stress hebt. Mensen met diabetes hebben ook meer kans op een candida infectie.

Candida infecties worden meestal niet veroorzaakt door slechte hygiëne. In tegendeel zelfs, wassen met zeep en speciale spoelingen kunnen de huid en slijmvliezen irriteren waardoor de gist de kans krijgt te groeien.

Bij vrouwen met terugkerende candida infecties is er vaak sprake van vaste periodes in de menstruatie cyclus. Candida groeit namelijk goed op momenten wanneer het oestrogeenpeil hoog is. Dit is ook de rede waarom candida infecties vaak voorkomen bij zwangere vrouwen.

Candida infecties is geen seksueel overdraagbare ziekte. Ook wordt candida in de medische wereld niet gezien als een besmettelijke ziekte. Toch kan candida smetten waardoor nieuwe er nieuwe plekken ontstaan. Ook kan het worden overgedragen, maar alleen als je partner ook een zwakker afweersysteem heeft.

vergoeding

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt de eerste keer meestal gesteld door de huisarts. Vaak kan de diagnose gesteld worden op basis van de klachten, de soort afscheiding en een klinisch (lichamelijk) onderzoek van het slijmvlies.

Bij terugkerende klachten wordt er soms een kweek afgenomen. Soms is er verder onderzoek nodig naar de onderliggende problemen.

Wat is de behandeling?

Schimmelinfecties kunnen vanzelf overgaan. Als je veel of vaak klachten ervaart kan de huisarts medicijnen voorschrijven of je kunt deze zelf kopen zonder recept. Dit is vaak in de vorm van een vaginale capsule of crème. In sommige gevallen kunnen orale (om te slikken) tabletten worden voorgeschreven.

Let wel goed op welke medicatie je gaat gebruiken. Niet alle antischimmelmiddelen kunnen gecombineerd worden met andere medicatie. Overleg daarom eerst met de huisarts of apotheker en lees de bijsluiter goed door.

In het geval van terugkerende candida infecties kan de huisarts kuren voorschrijven.

Vul de behandeling aan met DermaSilk Intimo

DermaSilk Intimo ondergoed kan gebruikt worden voor terugkerende candida infecties als aanvulling op de behandeling. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor terugkerende genitale candida infecties

Bij een candida infectie is het belangrijk dat de huid de normale balans van bacteriën en schimmels terugkrijgt. Hieronder vindt je een paar tips.

 • Spoel de intieme zone alleen met lauwwarm water, dus gebruik geen zeep.
 • Gebruik geen speciale spoelingen, zeep, deodorant of andere middelen. Deze kunnen de huid en slijmvliezen juist irriteren waardoor de gist meer kans maakt. Er is geen bewijs dat deze middelen helpen.
 • Vermijd vaginale seks zolang de vagina droog is. Neem de tijd om opgewonden te raken en gebruik zo nodig (neutraal) glijmiddel.
 • Gebruik geen inlegkruisjes of tampons. Inlegkruisjes zorgen juist voor een warme en vochtige omgeving. Tampons zuigen de goede bacteriën op.
 • Draag geen strings of polyester ondergoed. Stings kunnen schuren op de huid, waardoor wondjes kunnen ontstaan. In wondjes kan candida juist goed groeien. Polyester ondergoed ademt niet, waardoor een vochtige, warme ruimte ontstaat.
 • Let op met scheren, of liever scheer je schaamhaar niet. De kleine wondjes die ontstaan zijn een voedingsbodem voor candida.
 • Stop tijdelijk met het eten van suiker en vervang deze ook niet met light producten. Suiker is een voedingsbron voor candida, terwijl zoetstoffen slecht zijn voor melkzuurvormende bacteriën. Deze bacteriën zijn juist nodig voor de bestrijding van candida.
 • Verder kan het goed zijn om je voeding (tijdelijk) aan te passen. Eet bijvoorbeeld genoeg groente en stop met het eten van gluten en melkproducten. Dit kan helpen voor een goede balans in de schimmels en bacteriën.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap of raadpleeg je eigen huisarts.