Vergoeding mogelijk?

Ringworm (dermatomycose)

Ringworm wordt veroorzaakt door een oppervlakkige schimmelinfectie. Je hebt dus geen last van een daadwerkelijke worm. De naam “ringworm” heeft de aandoening te danken aan de ringvormige, rode huidafwijking die het vormt. De schimmel is overdraagbaar en dus besmettelijk.

Ringworm op de torso wordt vaak als tinea corporis aangeduid. Ringworm op de benen of in de lies heet tinea cruris. De schimmels die ringworm veroorzaken kunnen worden overgedragen van dier op mens of juist van mens op mens.

Wat zijn de symptomen van ringworm?

 • Eén of meerdere scherpbegrensde, ringvormige, rode plekken te zien
 • De randen van deze plekken schilferen
 • Jeuk of een branderig gevoel
 • Kleine blaasjes of puistjes

Deze plekken op de huid kunnen steeds groter worden. Vaak lijkt het alsof de huid in het midden van de plek alweer genezen is. Soms ontstaat er aan de zijkant van de vingers of in de handpalm vervelling met blaasjes. Dit is een teken dat je ergens anders op het lichaam een schimmelinfectie hebt.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkelde medische verbandkleding om de aangetaste huid te helpen herstellen.

Ringworm
 • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

 • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

 • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk verbandkleding helpt bij ringworminfecties

Wie kan het krijgen?

Iedereen kan ringworm krijgen, vooral kinderen hebben er last van. Het is een van de meest voorkomende huidschimmelinfecties. Ringworm kan namelijk veroorzaakt worden door vele soorten schimmels.

Wat is de oorzaak?

Huidschimmels zijn overal aanwezig. Meestal beschermt je huid jou tegen deze schimmels. Als deze bescherming minder goed werkt kunnen schimmels binnendringen en een infectie veroorzaken. De bescherming kan minder goed zijn door:

 • Een geïrriteerde of beschadigde huid
 • Verweekte huid veroorzaakt door warmte of vocht
 • Of wanneer de natuurlijke bacterie- en schimmel balans is verstoord

Ringworm wordt veroorzaakt door schimmels die in staat zijn de huid te infecteren. Deze worden “dermatofyten” genoemd.

De schimmels verspreiden zich via huidschilfers. De besmetting kan dus plaatsvinden door direct of indirect contact met een besmet persoon of dier. Hierbij kun je denken aan besmettingen in gemeenschappelijke doucheruimtes of door het knuffelen van besmette dieren.

vergoeding

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Ringworm is vrij makkelijk te herkennen door een huisarts. Dit gebeurt dan ook meestal op klinische beeld (lichamelijk onderzoek). Om helemaal zeker te zijn en om er achter te komen welke schimmel de ringworm veroorzaakt, kan de arts een aantal huidschilfers van de huid schrapen en deze onderzoeken onder de microscoop.

Wat is de behandeling?

Een ringworm infectie kan op twee manieren worden behandeld, uitwendig of inwendig. De uitwendige behandeling bestaat uit een crème of zalf met een schimmeldodend of groeiremmend middel. Deze moet meestal één- of tweemaal daags, dun worden aangebracht. Het kan enige tijd duren voordat het effect zichtbaar is.

Inwendige behandelingen worden alleen gegeven wanneer de infectie uitgebreid en hardnekkig is. Vaak is de schimmel dan diep in de huid doorgedrongen. Deze ‘diepe’ infecties kunnen dan worden behandeld met antischimmel tabletten. Een kuur kan gemiddeld 3 tot 6 maanden duren.

Deze middelen kunnen wel ernstige bijwerkingen geven en kunnen niet worden gebruikt tijdens een zwangerschap. Bespreek de bijwerkingen met jouw behandeld arts.

Vul de behandeling aan met DermaSilk

Als je regelmatig last hebt van ringworm of een andere vorm van huidschimmel kun je gebruik maken van DermaSilk verbandkleding. Schimmels hebben de kans om te groeien in de huid en infecties te vormen wanneer de huid kwetsbaar is.

DermaSilk kleding helpt de kwetsbare huid te herstellen. De stof werkt als een extra huidlaag die beschermt tegen mogelijke nieuwe beschadigingen.

De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Daarnaast heeft de kleding een schimmeldodende werking.

De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips tegen ringworm

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om schimmelinfecties zo veel mogelijk te voorkomen.

 • Schimmels houden van warme, vochtige plekken. Draag daarom ventilerende kleding en schoenen. Droog je na het douchen ook goed af. Eventueel kun je de huid drogen met een föhn.
 • Draag in gemeenschappelijke douchruimtes badslippers. De vloer kan namelijk een grote bron van huidschimmels zijn.
 • Was de huid zonder zeep. Als je toch zeep gebruikt, spoel dit dan goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
 • Laat andere gezinsleden, inwonenden en huisdieren nakijken en mee behandelen wanneer nodig. Zo voorkom je her-besmettingen.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over ringworm kun je terecht bij het patiëntenplatform van de NVOG of je eigen behandelend arts.

Meer over DermaSilk