Vergoeding mogelijk?

Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende chronische aandoening. De aandoening is het meest zichtbaar op de huid. De intensiteit van de ziekte kan erg verschillen van zeer matig tot zeer ernstig. Vaak hebben patiënten betere en mindere periodes. De ziekte is niet besmettelijk, maar kan wel erfelijk zijn.

psoriasis op de hand

Wat zijn de symptomen?

  • Scherpbegrensde, rode vlekken
  • Witte of zilverkleurige, droge, glanzende schilveringen
  • Jeuk
  • Putjes, gelige verkleuring van nagels
  • Loslaten van de nageluiteinden
  • Rode, gezwollen, pijnlijke gewrichten die warm kunnen aanvoelen

De scherpbegrensde rode vlekken zijn het meest kenmerkend voor psoriasis. De plekken kunnen klein of groot zijn. Soms vloeien ze samen tot een grotere plek.

Er zijn vele soorten psoriasis. Deze worden opgedeeld naar locatie.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkelde medische verbandkleding om de beschadigde huid te helpen herstellen.

  • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

  • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

  • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk verbandkleding helpt bij psoriasis

Wie kan het krijgen?

Iedereen kan de aandoening krijgen. Het kan voorkomen op alle leeftijden, maar meestal beginnen de klachten op jongvolwassen leeftijd (15-20 jaar) of op middelbare leeftijd (55-60 jaar). Verder komt psoriasis vaker voor bij mensen met een westerse achtergrond.

Hoe ontstaat psoriasis?

Psoriasis uit zich vaak op de huid. De huid vernieuwt voortdurend, ongeveer elke 26 dagen. Oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De oude cellen schilferen dan af. Hier merk je normaal gesproken niks van. Bij psoriasis is deze cyclus verstoord. Het proces gaat abnormaal snel, ongeveer elke 6 dagen. Hierdoor wordt de schilfering zichtbaar. Daarnaast zijn er ontstekingen van de huid.

Naast de huid, kunnen ook nagels en gewrichten worden aangedaan door de aandoening. Verder zijn er aanwijzingen dat de ziekte ook inwendige effecten kan hebben. Zo lijken psoriasis patiënten een verhoogd risico te hebben op hart- en vaatziekten.

Psoriasis wordt vaak opgedeeld in twee typen. Dit is gebaseerd op de leeftijd waarin de ziekte zich uit. Type 1 wordt vroege onset psoriasis genoemd. Dit type ontstaat vóór het 40ste levensjaar. Dit is de meest voorkomende type (75% van de gevallen). Type 2 wordt late onset psoriasis genoemd en ontstaat dus na het 40ste levensjaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de huidaandoening is alleen gedeeltelijk bekend. Er is namelijk een erfelijk component dat de kans op psoriasis vergroot. Toch kunnen ook mensen zonder dit erfelijke component de ziekte krijgen.

Er vele uitlokkende factoren die psoriasis lijken te veroorzaken en verergeren:

  • Verwonding of drukplekken op de huid
  • Infectieziekten en bacteriële infecties
  • Stofwisselingsziekten
  • Hormonale factoren
  • Griep, keelontstekingen (met streptokokken)
  • Alcohol gebruik
  • Roken
  • Sommige medicatie

Verder zijn er aanwijzingen dat overgewicht bijdraagt aan de ernst van de psoriasis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door de huisarts of dermatoloog. Meestal wordt psoriasis herkent op klinische beeld (lichamelijk onderzoek), maar soms heeft de arts voor de zekerheid een huidbiopt nodig.

540x360px.Consult

Wat is de behandeling?

De behandeling van psoriasis is gericht op het onderdrukken van de ontstekingsreactie, maar het neemt de oorzaak niet weg. De aandoening zal daarom ook nooit helemaal en permanent verdwijnen. Patiënten met zeer matige klachten hebben daarom ook vaak geen medische behandeling nodig.

Er zijn vele soorten behandel methodes, zowel uitwendig als inwendig. Er zijn plaatselijke middelen, zoals Corticosteroïden zalf of crème en Vitamine D stoffen. Verder kan laser- of lichttherapie worden gebruik. De inwendige behandel vormen worden vaak als laatste middel ingezet of bij zeer ernstige uitgebreide vormen van psoriasis. De dermatoloog kan het beste inschatten welke behandeling geschikt is.

Vul de behandeling aan met DermaSilk

Als extra aanvulling op de behandeling kun je DermaSilk Medische verbandkleding gebruiken. Bij psoriasis is het van belang dat de huid niet (verder) beschadigd. DermaSilk kleding helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

De stof werkt als een extra huidlaag die beschermt tegen mogelijke verwondingen door krabben. De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt.

De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor psoriasis

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden wanneer je psoriasis hebt. Er zijn namelijk factoren die de aandoening kunnen verergeren.

  • Voorkom beschadigingen en verbanding van de huid. Dit kan leiden tot nieuwe plekken of verergering van bestaande plekken.
  • Douche niet te lang en te heet. Gebruik hierbij ook weinig of geen zeep. Dit droogt de huid uit, waardoor klachten kunnen verergeren.
  • Smeer de droge huid in met een vette of hydraterende crème, bijvoorbeeld ALHYDRAN
  • Probeer wanneer je rookt of alcohol gebruikt een tijdje te stoppen, dit heeft mogelijk een positief effect op de klachten.
  • Maak gebruik van zonlicht. Zonlicht kan klachten verminderen. Pas op! Doe dit wel geleidelijk en verantwoord. De huid mag niet verbranden.
  • Let op wat je eet. Studies tonen aan dat er een verband is tussen voeding en psoriasis. Vermijd fastfood producten, rood vlees, gluten, chocola, koffie, zwarte thee, melkproducten en genotsmiddelen zoals alcohol. Eet vooral wel veel vissoorten met veel vitamine D (zoals zalm en makreel) en groenten die vezels, zink, selenium en vitaminen bevatten.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over psoriasis kun je terecht bij de psoriasis vereniging Psoriasispatiënten Nederland, het patiëntenplatform van de NHG of je eigen behandelend arts.

Meer over DermaSilk