Vergoeding mogelijk?

Eczeem

Eczeem is een huidziekte waarbij er ontstekingen van de huid ontstaan. Er zijn veel verschillende soorten eczeem, zowel chronisch als niet chronisch. De intensiteit van de ziekte kan erg verschillen van zeer matig tot zeer ernstig. Vaak hebben patiënten betere en mindere periodes. Eczeem is niet besmettelijk. Wel kan het erfelijk zijn.

Eczeem in eleboog

Wat zijn de symptomen?

  • Rode plekken, dit is vaak een teken van een ontsteking.
  • Blaasjes, bultjes en zwellingen gevuld met vocht.
  • Huidbeschadigingen zoals schilferingen, korstjes, kloofjes.
  • Vaak gaat dit gepaard met jeuk. De huid kan warm aanvoelen.

Hoe de eczeem zich ontwikkelt is moeilijk te voorspellen. Bij chronische eczeem is er vaak sprake van twee fases: de acute- en de chronische fase. Wanneer de huid tot rust komt kan deze van kleur veranderen. Soms wordt de huid lichter, soms juist donkerder. De verkleuring kan weer wegtrekken.

DermaSilk heeft speciaal ontwikkelde medische verbandkleding om de eczeemhuid te helpen herstellen.

 

  • Vermindert irritaties, jeuk en pijn

  • Beschermt de huid tegen krabben en textiel wrijving

  • Helpt tegen wondjes en infecties

DermaSilk verbandkleding helpt bij eczeem

Wie kan het krijgen?

Iedereen kan eczeem krijgen. Mannen en vrouwen hebben evenveel risico. Wel komt eczeem vaker voor in de Westerse maatschappij. Het is een veel voorkomende aandoening.

Ongeveer 10-20% van de kinderen en 3-5% van de volwassenen heeft een vorm van eczeem. De aandoening begint vaak op jonge leeftijd (voor het 5 levensjaar), maar kan ook op oudere leeftijd optreden.

De meest voorkomende vormen zijn constitutioneel eczeem en contact eczeem, maar er zijn veel verschillende soorten.

Hoe ontstaat eczeem?

De normale huid is opgebouwd uit meerdere lagen. De bovenste laag beschermt de huid tegen dreigingen van buitenaf. Het vormt een barrière. Daarnaast zorgt het er voor dat er niet te veel water verloren gaat. Water is nodig om de huid gezond te houden. Huidvet speelt hierbij een belangrijke rol, omdat hierin het water wordt opgeslagen.

In het geval van een eczeemhuid is de barrière verstoord. Er is minder huidvet aanwezig waardoor de huid snel uitdroogt. Hierdoor is de huid ook minder beschermt voor dreigingen van buitenaf. De huid wordt droog en schilferig. Verder kan het sneller ontsteken en ontstaat er jeuk.

Wat is de oorzaak?

Op dit moment is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van eczeem. Erfelijke aanleg is belangrijk, maar er zijn meerdere externe en interne factoren die aandoening kunnen veroorzaken of verergeren.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Een overgroei van huidbacteriën
  • Een klimaat met droge lucht of warmte
  • Een verminderd afweersysteem, stress of emotionele spanning
  • Zweet
  • Irriterende textiel materialen zoals wol, strakke kleding
  • Water en zeepachtige middelen
  • Alcohol

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door de huisarts of dermatoloog. Meestal wordt het herkent op klinische beeld (lichamelijk onderzoek).

Soms kan de arts kiezen voor aanvullend onderzoek, zoals een allergieonderzoek, huidkweek of –biopt, neuskweek of speekselonderzoek om meer informatie te krijgen over het soort eczeem.

Wat is de behandeling?

De behandeling van eczeem kan verschillen per type eczeem, maar de basis is vaak gelijk. Over het algemeen wordt eerst een crème of zalf geadviseerd die de huid verzorgt en beschermd door het vochtgehalte te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is ALHYDRAN.

Wanneer de eczeem niet minder wordt, het erg jeukt of wanneer je veel krabt, kan de arts een hormoonzalf (corticosteroïd) voorschrijven. Hierbij is het belangrijk dat je het schema goed volgt.

Naast deze standaard kunnen ander alternatieven worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan lichttherapie, antihistamine, teerzalf en medicatie die het afweersysteem beïnvloeden. Of deze behandelingen van waarde zijn verschilt per persoon, ze worden vaak voorgeschreven door de dermatoloog.

vergoeding

Vul de behandeling aan met DermaSilk

Als extra aanvulling op de behandeling kun je DermaSilk Medische verbandkleding gebruiken. Jeuk bij eczeem kan verergerd worden door het dragen van irriterende, ruwe textielsoorten zoals wol. Daarnaast is het belangrijk dat de huid kan ademen door de kleding. Synthetische materialen kunnen broeierig zijn, hierdoor kan jeuk erger worden.

DermaSilk kleding helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen. De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Daarnaast laat de stof de huid ademen.

De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.

Tips voor eczeem

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de klachten van eczeem te beperken.

  • Smeer je basis crème of zalf regelmatig. De verzorging van de droge huid is erg belangrijk in het bestrijden van eczeem. Het is beter om vaker dunne laagjes aan te brengen dan bijvoorbeeld twee keer een dikke laag.
  • Douche kort, niet te warm en niet te vaak. Water droogt de huid uit. Gebruik daarbij ook zo min mogelijk zeep. Probeer na het douchen de huid droog te deppen en niet te wrijven.
  • Kleed je niet te warm. Warmte kan de huid irriteren. Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar je wasmiddel/verzachter. Welke het beste werkt is persoonlijk.
  • Wanneer de huid warm is, kun je deze koelen. Dit kan met coldpacks of ijszakken omwikkeld in een doek. Daarnaast zijn er ook koelcrèmes die je zou kunnen gebruiken.
  • Probeer krabben zo veel mogelijk te voorkomen. Houd je nagels kort. Als je jeuk hebt kun je op de huid kloppen. Probeer ook je aandacht te verleggen door ontspanningsoefeningen of je te focussen op iets anders.

Informatie over eczeem

Voor meer informatie over eczeem kun je terecht bij het huidfonds, het patiëntenplatform van de NHG of je eigen behandelend arts.

Meer over DermaSilk