Vergoeding mogelijk?

Is een candida-schimmelinfectie besmettelijk?

Een prangende vraag, want je wilt het niet overdragen aan je partner of kind.
Het antwoord is:

Ja. En nee.

Huh?

Sorry. Het is een verwarrend verhaal. Zo vinden we op veel websites de volgende uitleg:

Candida kan worden overgedragen, bijvoorbeeld tussen seksuele partners of van moeder op kind. Toch is het geen ‘traditionele’ vorm van besmetting. De infectie wordt daarom niet beschouwd als een besmettelijke aandoening of SOA.

Als een vrouw een vaginale schimmelinfectie heeft hoeft haar partner dus niet worden meebehandeld. Behalve wanneer deze persoon ook besmet is en klachten heeft. In het geval van een baby met spruw of een zogende moeder met een candida-infectie aan de tepels, moeten wel zowel moeder als kind behandeld worden. Dit om wederzijdse besmetting te voorkomen.

Candida besmettelijk

Dus candida is wel degelijk besmettelijk, maar medisch wordt het niet als een besmettelijke ziekte gezien. En al helemaal niet als een SOA.

De verwarring komt doordat we allemaal candida in ons lichaam hebben. Candida is een gist, en geen ziekte. Pas wanneer de balans verstoord is, kan de gist zich tot een schimmel ontwikkelen.

Een candida-infectie is in zoverre besmettelijk, dat je bij iemand anders een teveel aan candida kan veroorzaken. Waardoor een ontstekingsreactie/schimmel ontstaat.

Hoe besmettelijk is candida voor je partner?

Partners kunnen een teveel aan candida bij elkaar veroorzaken. Dus zowel van man op vrouw, als van vrouw op man, als vrouw op vrouw, als man op man.

Heeft een vrouw een vaginale schimmelinfectie? Dan kan zij een teveel aan candida veroorzaken op de eikel van een man. Die kan zo ook een schimmelinfectie oplopen.

Heeft een iemand een candida-infectie in zijn mond/op zijn tong? Dan kan hij/zij een schimmelinfectie geven aan de partner door orale seks.

Hoe besmettelijk is candida voor je baby/kind?

Moeder en baby’s kunnen een candida-infectie aan elkaar geven. Bijvoorbeeld:

  • De baby heeft spruw (ook een vorm van een candida-infectie). Die kan de tepels van de moeder besmetten.
  • De tepels van de moeder zijn geïnfecteerd. Zo kan zij bij de baby spruw veroorzaken.

In bovenstaande gevallen moeten zowel moeder als kind behandeld worden.

Kun je een candida-infectie overdragen door zoenen?

Ja: in feite kun je schimmels overdragen via je mond. Maar als de afweer van je partner goed is, wordt de schimmel meestal snel gedood. Dus zonder verdere gevolgen voor je partner.

Moet ik candida laten behandelen?

Hierover is geen twijfel: JA. Als je denkt dat je een schimmelinfectie hebt, ga dan naar je huisarts. En zorg voor een goede behandeling.

Een schimmelinfectie is meestal niet schadelijk. Maar de symptomen zijn enorm vervelend. En als er echt een ‘overgroei’ ontstaat, nemen de risico’s toe.

Verschillende medicijnen, gels en zalfjes zijn goed tegen candida. Veel zijn ook zonder recept verkrijgbaar.

Komt je candida-schimmelinfectie steeds weer terug?

Dan heb je wellicht een behandeling nodig die het teveel aan candida-bacteriën doodt, vóórdat de schimmel ontstaat. Daarvoor kun je DermaSilk Intimo ondergoed gebruiken.

DermaSilk Intimo werkt ook (bewezen) tegen bestaande candida-schimmels aan de geslachtsdelen.

Lees meer over de behandeling van candida met DermaSilk Intimo.